Ana Sayfa Ekonomi 2 Mart 2024 709 Görüntüleme

Tarımsal Destek Ödemeleri Nasıl Kullanılır?

Tarımsal Destek Ödemeleri Nasıl Sorgulanır?

Tarım sektöründe faaliyet gösteren çiftçiler, devlet tarafından sağlanan çeşitli destek ödemelerinden faydalanabilmektedir. Peki, çiftçi destek ödemeleri nasıl sorgulanır? İşte cevaplar:

Çiftçi Kayıt Sistemine Kayıt

Çiftçi destekleme ödemelerinden faydalanabilmek için öncelikle T.C. kimlik numarası ile Çiftçi Kayıt Sistemi‘ne kayıt yaptırılması gerekmektedir. Kayıt sonrası sistem üzerinden çiftçilik faaliyetleri ile ilgili güncel bilgiler girilmelidir.

e-Devlet Şifresi Edinme

Destek ödemelerini sorgulayabilmek için e-devlet şifresine ihtiyaç vardır. e-Devlet şifresi, PTT şubeleri ya da internet bankacılığı ile kolaylıkla alınabilir.

e-Devlet Üzerinden Sorgulama

e-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra “Tarım ve Hayvancılık Destekleme Ödemeleri” bölümünden ilgili destek türü seçilerek ödeme sorgulaması yapılabilir.

Desteklenen Alanlar

Temel olarak tarım ve hayvancılık alanlarında çeşitli destek ödemeleri sunulmaktadır. Biyolojik mücadele, organik tarım, sertifikalı tohum kullanımı, arıcılık, hayvan başı ödeme desteği ve süt primi desteği bunlara örnektir.

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçiler e-Devlet üzerinden kolayca destek ödemeleri sorgusu yapabilirler. Süreç, şeffaf ve kolay erişilebilir bir şekilde işlemektedir.

Mazot ve Gübre Desteği Hangi Petrol’de Geçerli?

Tarım sektöründe faaliyet gösteren çiftçiler, mazot ve gübre alımlarında devlet desteklerinden faydalanabilmektedir. Peki, mazot ve gübre desteği hangi akaryakıt şirketlerinde geçerlidir?

Destek Tüm Akaryakıt Şirketlerinde Geçerli

Mazot ve gübre desteği, çiftçilerin alışveriş yaptığı akaryakıt şirketi veya bayisine bakılmaksızın tüm akaryakıt şirketlerinde geçerlidir. Yani POAŞ, Opet, Shell, BP, Turcas Petrol gibi sektördeki tüm zincir ve bağımsız akaryakıt şirketlerinde bu destekten faydalanılabilmektedir.

Önemli olan nokta, satın alınan mazot ve gübrenin tarımsal üretim amacıyla kullanılması ve fatura bilgilerinin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne girilmesidir. Böylece ilgili destek ödemeleri çiftçinin hesabına aktarılabilmektedir.

Tarım Destekleme Parası Nasıl Alınır?

Çiftçiler, tarımsal faaliyetleri için çeşitli destekleme ödemelerinden faydalanabilir. Peki, tarım destekleme parası nasıl alınır? İşte bilinmesi gerekenler:

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olunmalı

Mazot, gübre, tohum vb. alımlar için faturalar muhafaza edilmeli

Fatura bilgileri ÇKS’ye girilmeli

e-Devlet’ten destek ödemesi sorgulanmalı

Hesaba yatırılan destek tutarı görüntülenmeli

Sonuç olarak, tarım destekleme ödemelerinden yararlanmak için e-Devlet ve ÇKS entegrasyonu ile süreç takip edilmelidir. Böylece çiftçiler aldıkları destekleri şeffaf bir şekilde sorgulayabilir ve alabilirler.

Mazot Gübre Desteği Nasıl Çekilir?

Tarımsal üretimde kullanılan mazot ve gübre alımlarında devlet tarafından sağlanan destekler bulunmaktadır. Peki, mazot gübre desteği nasıl çekilir?

Öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olunmalıdır. Daha sonra mazot ve gübre alımı yapılırken faturalar muhafaza edilmelidir. Bu faturalar ÇKS sistemine yüklenir. Fatura bilgilerinin sisteme girilmesinin ardından ilgili destek ödemesi için başvuru yapılabilir. Son olarak da e-Devlet üzerinden ödeme sorgulaması yapılarak hesabınıza yatırılan tutar görüntülenebilir.

Tarımsal Destekler Hangi Hesaba Yatar?

Çiftçilere sağlanan tarımsal destek ödemeleri, çiftçinin Çiftçi Kayıt Sistemi’nde beyan ettiği banka hesabına aktarılır. Çiftçiler destekleme ödemeleri için tercih ettikleri banka şubesinde bir hesap açtırmalıdır. Türkiye’deki tüm banka şubelerinde bu hesap açılabilmektedir.

Tarımsal destek ödemeleri, çiftçinin TC kimlik numarası ile eşleştirilmiş bu banka hesabına otomatik olarak yatırılmaktadır. Böylelikle ödemeler şeffaf ve kolay bir şekilde gerçekleşmektedir.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tema Tasarım | Osgaka.com