Asgari ücret zammı olacak mı, sorusu yaz aylarına girilirken gündemde yer almaya başladı. Temmuz ayı yaklaşırken, asgari ücrete ara zam beklentileri kamuoyunun gündemine geldi. 2024 yılında geçerli olan asgari ücret 700 lirası asgari ücret desteği olmak üzere net 17 bin 2 lira olarak belirlenmişti. Temmuz ayı yaklaşırken asgari ücret zammı 2024 için yapılacak resmi açıklamalara kilitlenmişti. Bakan Işıkhan’dan milyonların beklediği açıklama geldi. Işıkhan, “Temmuz’da artış yapılmayacağı dikkate alınarak Ocak ayında ona göre artış yapıldı.” dedi. İşte, asgari ücrete zam yapılacak mı? sorusunun yanıtına yönelik bilgiler.
ASGARİ ÜCRETE İKİNCİ ZAM GELECEK Mİ?
“6 aylık enflasyonun yüzde 25 gerçekleşmesi durumunda memur emeklilerine de işçi emeklileri gibi temmuz ayında yüzde 25 zam yapılması düşünülüyor mu?” sorusuna ise Işıkhan, “Şu an böyle bir çalışmamız yok” yanıtını verdi. Asgari ücretin temmuz ayında artırılmasına ilişkin bir çalışma olmadığını söyledi.
BAKAN IŞIKHAN’IN DAHA ÖNCEKİ AÇIKLAMASI
Geçtiğimiz günlerde de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan “Asgari ücrete ara zam gündemde yok” demişti.
Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Işıkhan, asgari ücrete ara zam olmayacağını söyledi.
Işıkhan “Başta nasıl bir karar aldıysa şu an öyle devam edecek. En düşük emekli aylığı 10 bin TL. Temmuz ayında enflasyonlar ve sözleşmelerden kaynaklanan farklar emekli aylığına yansıtılacak. Asgari ücretle ilgili herhangi bir toplantı, ara zam düşünmüyoruz” demişti.
MERKEZ BANKASI’NDAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, enflasyon hedefine ulaşamadığı için Hükümet’e bilgilendirici açık mektubunu yayınladı. Asgari ücretin de ele alındığı açıklamada şu ifadeler yer aldı;
“Dezenflasyon sürecinde para ve maliye politikalarının eş güdümü büyük önem arz etmekte olup öngörülebilirliğin artmasını sağlayan Orta Vadeli Program (OVP, 2024-2026) ile somutlaşmış olan kamu politikalarına dair varsayımlar TCMB’nin enflasyon tahminlerine yansıtılmıştır. Bu kapsamda, asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesi, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ile ücret ve vergi ayarlamalarında OVP’de sunulan enflasyon tahminlerinin gözetilmesi ve para politikasındaki sıkı duruşun ihtiyatlı maliye politikası ile desteklenmesi, öngörülen dezenflasyon patikasının tesis edilmesi açısından kritik bir önem taşımaktadır.”